Ryzlink vlašský 2021 Vinařství Haman
Kód: 182105Detailní popis produktu
Hodí se vědět
Pozdní sběr je jednou z jakostních tříd vín. Aby se víno mohlo pyšnit označením pozdní sběr, musí být cukernatost vinných hroznů v rozmezí od 21 °NM do 24 °NM. Aby se této cukernatosti dosáhlo, probíhá sběr hroznů v pozdějším termínu. S jakostní třídou pozdní sběr se nejčastěji setkáváme u suchých a polosuchých vín, pro jejichž výrobu je tato kvalita a cukernatost ideální.
Polosladká vína ocení milovníci sladké chuti. Oblíbená jsou převážně mezi ženami. Polosladká vína mají až 45 gramů zbytkového cukru na litr. Pyšní se nejčastěji přívlastkem pozdní sběr nebo výběr z hroznů. Výborně se hodí k výraznému jídlu a sladkým dezertům.
Ryzlink vlašský je starobylou odrůdou vinné révy, její původ ale není zřejmý. Jde o jednu z nejpěstovanějších odrůd u nás a výborně jí svědčí prostředí Pálavských vrchů nebo Mikulovské podoblasti. Odrůda se vyznačuje vyšším obsahem kyselin a hodí se např. pro výrobu sektů.
Bílé víno se vyrábí nejen z bílých, ale i červených nebo růžových hroznů. Bílé víno podávejte ke světlému masu, např. kuřecímu, rybám nebo mořským plodům. Výborně se hodí také ke smetanovým těstovinám nebo slaným koláčům s podílem vajec.
Poznámka: NM = normalizovaný moštomě
Doplňkové parametry
Kategorie: | Bílé víno |
---|---|
Hmotnost: | 1 kg |
Obsah cukru: | Polosladké |
Přívlastek: | Pozdní sběr |
Odrůda: | Ryzlink vlašský |
Objem: | 0.75 l |
Ročník: | 2021 |
Oblast: | Morava |
Podoblast: | Velkopavlovická |
Obec: | Rakvice |
Viniční trať: | Kozí horky |
Zbytkový cukr: | 27,5 g/l |
Kyseliny: | 6,2 g/l |
Alkohol: | 12 % |
Davidu Hamanovi bylo pouhých 19 let, když v roce 2016 založil své vinařství. V současné době vinařství obhospodařuje přibližně 1,7 ha vinic, které spadají pod proslulou velkopavlovickou vinařskou podoblast.
Z bílých odrůd pěstuje například Veltlínské Zelené, Tramín Červený nebo Pálavu, z těch červených pak Zweigeltrebe, Frankovku či Svatovavřinecké.