Ryzlink vlašský 2018, šumivé, extra BRUT Vinařství Vican
Kód: 011805SDetailní popis produktu
Hodí se vědět
Pozdní sběr je jednou z jakostních tříd vín. Aby se víno mohlo pyšnit označením pozdní sběr, musí být cukernatost vinných hroznů v rozmezí od 21 °NM do 24 °NM. Aby se této cukernatosti dosáhlo, probíhá sběr hroznů v pozdějším termínu. S jakostní třídou pozdní sběr se nejčastěji setkáváme u suchých a polosuchých vín, pro jejichž výrobu je tato kvalita a cukernatost ideální.
Suchá vína ocení milovníci kyselejší a výraznější chuti. Mají totiž nejmenší obsah zbytkového nekvašeného cukru – maximálně 4 gramů na litr, popř. 9 gramů na litr. Typickými odrůdami pro suchá vína jsou např. Rulandské šedé, Sauvignon nebo Ryzlink rýnský.
Šumivá vína se získávají kvašením čerstvých vinných hroznů, z hroznového moštu nebo také z vína. V uzavřené nádobě tyto vína vykazují přetlak, který je způsoben rozpuštěným oxidem uhličitým. Šumivá vína mohou být dosycena oxidem uhličitým, je ale nutné tento údaj uvést na etiketě. Někdy je možné šumivá vína označovat za sekty, ale to jen za určitých podmínek.
Poznámka: NM = normalizovaný moštoměr
Doplňkové parametry
Kategorie: | Sekt |
---|---|
Hmotnost: | 1 kg |
Obsah cukru: | Suché |
Přívlastek: | Pozdní sběr |
Odrůda: | Ryzlink vlašský |
Objem: | 0.75 l |
Ročník: | 2018 |
Oblast: | |
Podoblast: | |
Obec: | |
Viniční trať: | |
Zbytkový cukr: | |
Kyseliny: | |
Alkohol: | 12,5 % |
Vinařství Vican je známé vinařství, které sídlí v Mušlově a jehož sklepy se nachází v Bulharech. Obhospodařuje 45 hektarů na pěti různých tratích především v okolí Mikulova. Hrozny pěstují na pálavském vápencovém podloží, což vínům dodává specifickou chuť.
Ačkoliv se jedná o mladé vinařství, je v České republice poměrně populární a také se pyšní několika prestižními oceněními a četnými zástupy příznivců.