Rulandské šedé 2020 Vinařství Fabičovic
Kód: 032003Detailní popis produktu
Hodí se vědět
Pozdní sběr je jednou z jakostních tříd vín. Aby se víno mohlo pyšnit označením pozdní sběr, musí být cukernatost vinných hroznů v rozmezí od 21 °NM do 24 °NM. Aby se této cukernatosti dosáhlo, probíhá sběr hroznů v pozdějším termínu. S jakostní třídou pozdní sběr se nejčastěji setkáváme u suchých a polosuchých vín, pro jejichž výrobu je tato kvalita a cukernatost ideální.
Po polosuchém vínu sáhněte, pokud máte rádi zlatou střední cestu. Tedy víno ne moc suché, ale ani ne moc sladké. Zbytkový cukr v polosuchém víně je od 9 do 12 gramů na litr, popř. do 18 gramů na litr. Typickými odrůdami pro suchá vína jsou např. Tramín červený nebo Muškát moravský.
Rulandské šedé je odrůdou vína, která je velmi oblíbená hlavně ve střední Evropě. Nejvýznamnější vína této odrůdy pochází z Itálie, Francie, Moravy, Rakouska a Německa. Mezinárodně se tomuto vínu říká také Pinot Gris. Moravské rulandské šedé je velmi mohutné a plné bílé víno, které je možné dost dobře kombinovat s tradiční českou kuchyní. Má zlatožlutou barvu, nasládlou jemně pomerančovou vůni a dlouho trvající chuť.
Bílé víno se vyrábí nejen z bílých, ale i červených nebo růžových hroznů. Bílé víno podávejte ke světlému masu, např. kuřecímu, rybám nebo mořským plodům. Výborně se hodí také ke smetanovým těstovinám nebo slaným koláčům s podílem vajec.
Poznámka: NM = normalizovaný moštoměr
Doplňkové parametry
Kategorie: | Bílé víno |
---|---|
Hmotnost: | 1 kg |
Obsah cukru: | Polosuché |
Přívlastek: | Pozdní sběr |
Odrůda: | Rulandské šedé |
Objem: | 0.75 l |
Ročník: | 2020 |
Oblast: | Morava |
Podoblast: | mikulovská |
Obec: | Hlohovec |
Viniční trať: | Stará hora |
Zbytkový cukr: | 5,7 g/l |
Kyseliny: | 5,8 g/l |
Alkohol: | 13,5 % |
Vinařství Fabičovic je malé rodinné vinařství, které sídlí v malebné obci Hlohovec, jež se nachází v samotném středisku Lednicko-valtického areálu. Fabičovic se okolo vína pohybují již od roku 1925 a mají na starost vinohrady o velikosti 4 hektarů. Při zpracování hroznů se snaží o co nejšetrnější přístup k surovině.
Vinohrady mají na pěti viničních tratích, kterými jsou Stará hora, Deliče, Šulaperk, Štabery a U Hájků.