

Hodí se vědět
Zemské víno je označení pro takové víno, k jehož výrobě bylo použito hrozno s moravským nebo českým původem. Jde o zároveň o jakostní třídu, která vešla v platnost roku 2014. Cukernatost hroznů při sběru musí být minimálně 14 °NM. Jde o vína bez přívlastku a je možné je doslazovat. Jako zemská vína se označují oblíbená Svatomartinská vína.
Polosladká vína ocení milovníci sladké chuti. Oblíbená jsou převážně mezi ženami. Polosladká vína mají až 45 gramů zbytkového cukru na litr. Pyšní se nejčastěji přívlastkem pozdní sběr nebo výběr z hroznů. Výborně se hodí k výraznému jídlu a sladkým dezertům.
Pálava je odrůda vinné révy, která vznikla křížením Tramínu červeného a Müller Thurgau. Jak už název napovídá, pochází z Moravy. Je charakteristická svou aromatičností a hojně se využívá pro výrobu výběru z hroznů nebo bobulí. Po Pálavě sáhněte, pokud máte rádi sladší vína.
Bílé víno se vyrábí nejen z bílých, ale i červených nebo růžových hroznů. Bílé víno podávejte ke světlému masu, např. kuřecímu, rybám nebo mořským plodům. Výborně se hodí také ke smetanovým těstovinám nebo slaným koláčům s podílem vajec.
Poznámka: NM = normalizovaný moštoměr
Sledujte nás na sociálních sítích a neunikne vám nic z toho, co se u nás šustne. Sdílíme s vámi novinky v naší nabídce, degustační akce a zajímavé informace o našich vinařích.
SrdcePálavy na Facebooku
SrdcePálavy na Instagramu
Zveme vás do našeho rodinného sklípku Vinum Via! Jde o barokní vinný sklep ze 17. století, který leží v řadě devíti sklepů v jedné z nejstarších uliček Pavlova. Můžete tu ochutnat vína z našeho sortimentu – a možná narazíte i na naše sympatické vinaře. Více o našem sklepě