

Vinařská oblast: Morava
Podoblast: mikulovská
Obec: Pavlov
Viniční trať: Pod Pálavou
Hodí se vědět
Pozdní sběr je jednou z jakostních tříd vín. Aby se víno mohlo pyšnit označením pozdní sběr, musí být cukernatost vinných hroznů v rozmezí od 21 °NM do 24 °NM. Aby se této cukernatosti dosáhlo, probíhá sběr hroznů v pozdějším termínu. S jakostní třídou pozdní sběr se nejčastěji setkáváme u suchých a polosuchých vín, pro jejichž výrobu je tato kvalita a cukernatost ideální.
Po polosuchém vínu sáhněte, pokud máte rádi zlatou střední cestu. Tedy víno ne moc suché, ale ani ne moc sladké. Zbytkový cukr v polosuchém víně je od 9 do 12 gramů na litr, popř. do 18 gramů na litr. Typickými odrůdami pro polosuchá vína jsou např. Tramín červený nebo Muškát moravský
Pálava je odrůda vinné révy, která vznikla křížením Tramínu červeného a Müller Thurgau. Jak už název napovídá, pochází z Moravy. Je charakteristická svou aromatičností a hojně se využívá pro výrobu výběru z hroznů nebo bobulí. Po Pálavě sáhněte, pokud máte rádi sladší vína.
Bílé víno se vyrábí nejen z bílých, ale i červených nebo růžových hroznů. Bílé víno podávejte ke světlému masu, např. kuřecímu, rybám nebo mořským plodům. Výborně se hodí také ke smetanovým těstovinám nebo slaným koláčům s podílem vajec.
Poznámka: NM = normalizovaný moštoměr
Sledujte nás na sociálních sítích a neunikne vám nic z toho, co se u nás šustne. Sdílíme s vámi novinky v naší nabídce, degustační akce a zajímavé informace o našich vinařích.
SrdcePálavy na Facebooku
SrdcePálavy na Instagramu
Zveme vás do našeho rodinného sklípku Vinum Via! Jde o barokní vinný sklep ze 17. století, který leží v řadě devíti sklepů v jedné z nejstarších uliček Pavlova. Můžete tu ochutnat vína z našeho sortimentu – a možná narazíte i na naše sympatické vinaře. Více o našem sklepě