Dornfelder rosé 2020 Vinařství Lekavý
Kód: 122027Detailní popis produktu
Hodí se vědět
Zemské víno je označení pro takové víno, k jehož výrobě bylo použito hrozno s moravským nebo českým původem. Jde o zároveň o jakostní třídu, která vešla v platnost roku 2014. Cukernatost hroznů při sběru musí být minimálně 14 °NM. Jde o vína bez přívlastku a je možné je doslazovat. Jako zemská vína se označují oblíbená Svatomartinská vína.
Suchá vína ocení milovníci kyselejší a výraznější chuti. Mají totiž nejmenší obsah zbytkového nekvašeného cukru – maximálně 4 gramů na litr, popř. 9 gramů na litr. Typickými odrůdami pro suchá vína jsou např. Rulandské šedé, Sauvignon nebo Ryzlink rýnský.
Dornfelder vznikl křížením odrůd Helfensteiner a Heroldrebe. Víno má sytou, tmavě červenou barvu. Vůně může připomínat divoké lesní ovoce, brusinky nebo višně. V chuti je cítit příjemně hebká tříslovina společně s tóny višní, brusinek, černého jeřábu nebo hořké čokolády. Víno se doporučuje k čokoládovým dezertům nebo plísňovým sýrům.
Růžová vína, jinak nazývána rosé nebo růžňák, mají většinou růžovooranžovou barvu s lososovými nebo meruňkovými odstíny. Mohou mít ale i nádech do fialové barvy. Vyrábí se z modrých hroznů a nechává se naležet mezi 4 až 6 hodinami, aby se uvolnilo jen menší množství červeného barviva, a nadále se s ním pracuje jako s vínem bílým.
Poznámka: NM = normalizovaný moštoměr
Doplňkové parametry
Kategorie: | Růžové víno |
---|---|
Hmotnost: | 1 kg |
Obsah cukru: | Suché |
Přívlastek: | Moravské zemské |
Odrůda: | Dornfelder |
Objem: | 0.75 l |
Ročník: | 2020 |
Oblast: | Morava |
Podoblast: | slovácká |
Obec: | Dolní Bojanovice |
Viniční trať: | |
Zbytkový cukr: | 1,8 g/l |
Kyseliny: | 6,5 g/l |
Alkohol: | 10 % |
Rod rodiny Lekavých hospodaří již několik generací na pozemcích Dolních Bojanovic, ležících v jižní části Moravy ve vinařské oblasti Slovácko. Vlastní vinice o rozloze 6 hektarů a jsou situovány převážně jihozápadním směrem, což má velmi příznivý vliv na zrání hroznů.
Celou produkci zpracovávají ve vlastních prostorách metodou řízeného kvašení, ovšem bez použití cizorodých kvasinek, díky čemuž si vína zachovávají charakter odrůdovosti a jsou také vhodná na zrání v láhvi a archivaci.