Cuveé Leonard 2017 Vinařství Plenér
Kód: 111730Detailní popis produktu
CUVÉE LEONARD je vyrobené z hroznů z prvního vinohradu, který vinařství samo vysadilo. Vinohrad leží na vápencovém podloží Pálavy, na jihovýchodním svahu, uprostřed tratě Nad svatým Leonardem v Klentnici. Vedle sebe tady roste réva mnoha odrůd.
Nejvíce je zastoupen Müller Thurgau, Veritas a Pálava. Jestli tato barevná skladba vznikla náhodou, nebo s jasným záměrem, nevíme, ale protože je nejdůležitější lokalita, rozhodli se odrůdový výběr respektovat a hrozny sklidili a zpracovali dohromady.
Pokud si Leonarda ve skleničce dostatečně vychladíte, zvýrazníte jeho minerální slanost a svěžest, s vyšší teplotou se v chuti i vůni odkrývají aromatické odrůdy.
Hodí se vědět
Zemské víno je označení pro takové víno, k jehož výrobě bylo použito hrozno s moravským nebo českým původem. Jde o zároveň o jakostní třídu, která vešla v platnost roku 2014. Cukernatost hroznů při sběru musí být minimálně 14 °NM. Jde o vína bez přívlastku a je možné je doslazovat. Jako zemská vína se označují oblíbená Svatomartinská vína.
Suchá vína ocení milovníci kyselejší a výraznější chuti. Mají totiž nejmenší obsah zbytkového nekvašeného cukru – maximálně 4 gramů na litr, popř. 9 gramů na litr. Typickými odrůdami pro suchá vína jsou např. Rulandské šedé, Sauvignon nebo Ryzlink rýnský.
Cuvée je odrůda, která vzniká mísením několika jiných odrůd dohromady. Cuvée ale neoznačuje přímo směs hroznů, spíše tedy až finální víno. Výsledná chuť i vůně se tedy odvíjí od odrůd, které byly použity při jeho výrobě.
Bílé víno se vyrábí nejen z bílých, ale i červených nebo růžových hroznů. Bílé víno podávejte ke světlému masu, např. kuřecímu, rybám nebo mořským plodům. Výborně se hodí také ke smetanovým těstovinám nebo slaným koláčům s podílem vajec.
Poznámka: NM = normalizovaný moštoměr
Doplňkové parametry
Kategorie: | Bílé víno |
---|---|
Obsah cukru: | Suché |
Přívlastek: | Moravské zemské |
Odrůda: | Cuveé |
Objem: | 0.75 l |
Ročník: | 2017 |
Oblast: | Morava |
Podoblast: | Perná |
Obec: | Perná |
Viniční trať: | Na kopci |
Zbytkový cukr: | 10,0 g |
Kyseliny: | 9,7 g/l |
Alkohol: | 13,5 % |
Vinobraním 2016 začal příběh Vinařství Plenér. Za vinařstvím, které vyrábí vína z vinic pod Pálavou, stojí vinařka Dominika Černohorská a ortodontista Ivo Marek. Dva přátelé, kteří se rozhodli společně si splnit svůj sen.
Tratě, na kterých vinařství hospodaří, jsou obestřeny kolem obcí Bavory, Klentnice a Pavlov. K vínu a přírodě přistupují s naprostým respektem a věří, že je to ten správný začátek pro zdravé a kvalitní víno.