Chardonnay 2021 Vinařství Krůza
Kód: 152106Detailní popis produktu
Hodí se vědět
Pozdní sběr je jednou z jakostních tříd vín. Aby se víno mohlo pyšnit označením pozdní sběr, musí být cukernatost vinných hroznů v rozmezí od 21 °NM do 24 °NM. Aby se této cukernatosti dosáhlo, probíhá sběr hroznů v pozdějším termínu, než u jakostních nebo kabinetních vín. S jakostní třídou pozdní sběr se nejčastěji setkáváme u suchých a polosuchých vín, pro jejichž výrobu je tato kvalita a cukernatost ideální.
Po polosuchém vínu sáhněte, pokud máte rádi zlatou střední cestu. Tedy víno ne moc suché, ale ani ne moc sladké. Zbytkový cukr v polosuchém víně je od 9 do 12 gramů na litr, popř. do 18 gramů na litr. Typickými odrůdami pro suchá vína jsou např. Tramín červený nebo Muškát moravský.
Chardonnay je odrůda, která vznikla křížením Pinot Noir a Heunisch. V Česku se Chardonnay dlouho pěstovala na vinici společně s Rulandským bílým. V dnešní době patří mezi „velkou“ trojici bílých vín, společně s Ryzlinkem a Sauvignonem. Je to plné víno s výraznou kyselinou. Je možné ve vůni cítit tóny zelených jablek, akátu, hrušek nebo citrusových plodů, společně s medem a lískovými oříšky.
Bílé víno se vyrábí nejen z bílých, ale i červených nebo růžových hroznů. Bílé víno podávejte ke světlému masu, např. kuřecímu, rybám nebo mořským plodům. Výborně se hodí také ke smetanovým těstovinám nebo slaným koláčům s podílem vajec.
Poznámka: NM = normalizovaný moštoměr
Doplňkové parametry
Kategorie: | Bílé víno |
---|---|
Hmotnost: | 1 kg |
Obsah cukru: | Polosuché |
Přívlastek: | Pozdní sběr |
Odrůda: | Chardonnay |
Objem: | 0.75 l |
Ročník: | 2021 |
Oblast: | Morava |
Podoblast: | mikulovská |
Obec: | Bavory |
Viniční trať: | U Rybníčka |
Zbytkový cukr: | 13 g/l |
Kyseliny: | 8 g/l |
Alkohol: | 13 % |
Vinařství Krůza vyrábí vína v malebné obci Bavory již po tři generace. Hrozny, vypěstované ve vlastních vinicích o rozloze 5 hektarů, dozrávají v Chráněné krajinné oblasti Pálava.
Zaměřují se na výrobu kvalitních odrůdových vín s přívlastkem a moravských zemských vín.