Cabernet Sauvignon 2019 Vinařství Lekavý
Kód: 121915Detailní popis produktu
Zemské víno je označení pro takové víno, k jehož výrobě bylo použito hrozno s moravským nebo českým původem. Jde o zároveň o jakostní třídu, která vešla v platnost roku 2014. Cukernatost hroznů při sběru musí být minimálně 14 °NM. Jde o vína bez přívlastku a je možné je doslazovat. Jako zemská vína se označují oblíbená Svatomartinská vína.
Suchá vína ocení milovníci kyselejší a výraznější chuti. Mají totiž nejmenší obsah zbytkového nekvašeného cukru – maximálně 4 gramů na litr, popř. 9 gramů na litr. Typickými odrůdami pro suchá vína jsou např. Rulandské šedé, Sauvignon nebo Ryzlink rýnský.
Královskou odrůdou vína je Cabernet sauvignon, protože právě na něm jsou založená skoro všechna nejlepší vína. Víno je plné, výrazné a má vysoký potenciál ke zrání (může zrát i více než 40 let). Víno má tmavě granátovou barvu, někdy se může vyskytnout i modravý nádech. Voní po černém rybízu společně s vůní třešní, tabáku, ostružin, cedrového dřeva nebo marmelády.
Červené víno se vyrábí pouze z modrých hroznů, ve kterých se nachází červené barvivo. Pro červené víno je typické zajímavé aroma a výrazná chuť. Servíruje se převážně ve velkých sklenicích proto, aby se naplno rozvinulo jeho aroma. Červené víno podávejte k vepřovému, hovězímu nebo jehněčímu masu. Skvěle se hodí ale i ke zvěřině. Dále jej můžete podávat v kombinaci s plísňovými sýry, nivou či parmazánem.
Poznámka: NM = normalizovaný moštoměr
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červené víno |
---|---|
Hmotnost: | 1 kg |
Obsah cukru: | Suché |
Přívlastek: | Moravské zemské |
Odrůda: | Cabernet Sauvignon |
Objem: | 0.75 l |
Ročník: | 2019 |
Oblast: | Morava |
Podoblast: | slovácká |
Obec: | Dolní Bojanovice |
Viniční trať: | Zadní hora |
Zbytkový cukr: | |
Kyseliny: | |
Alkohol: | 14,5 % |
Rod rodiny Lekavých hospodaří již několik generací na pozemcích Dolních Bojanovic, ležících v jižní části Moravy ve vinařské oblasti Slovácko. Vlastní vinice o rozloze 6 hektarů a jsou situovány převážně jihozápadním směrem, což má velmi příznivý vliv na zrání hroznů.
Celou produkci zpracovávají ve vlastních prostorách metodou řízeného kvašení, ovšem bez použití cizorodých kvasinek, díky čemuž si vína zachovávají charakter odrůdovosti a jsou také vhodná na zrání v láhvi a archivaci.